Maanzaad - 150 gram
Maanzaad is typisch een broodversiering of wordt gebruikt in gebak en patisserie vullingen. Je kan het strooien zoals de krakende zaadjes boven op broodjes, maar ook gemalen in gebak. Het is een echter lekkernij. Aziatische gerechten gebruiken nog al eens maanzaad in gemalen vorm als verdikkingsmiddel voor sauzen en in Japan is men er gek op. Verder kan maanzaad gebruikt worden bij koolsalade en aardappelpuree, over gestoomde groenten en noedels of in een taartbodem.
Wat is maanzaad?
Maanzaad of blauwmaanzaad (Papaver somniferum) is de populaire naam voor het zaad uit de maanbol van de slaapbol. De bol is een doosvrucht. Voor het telen van blauwmaanzaad worden rassen gebruikt met een laag gehalte aan opiaten. De bol vormt zich na de bloei uit het vruchtbeginsel van de bloem en krijgt als het zaad rijp is openingen (poriën) onder een soort hoedje. Het hoedje is een overblijfsel van de stempelschijf.
Als de steel bijvoorbeeld door de wind flink bewogen wordt, wordt het inmiddels droge zaad uit de bol geslingerd.
Gebruik van maanzaad
Maanzaad wordt (net als sesamzaad) vooral gebruikt op brood en broodjes door voor het bakken het deeg in een bak met zaad te duwen of het zaad er overheen te strooien.
Maanzaad bevat sporen van de actieve stoffen in opiaten maar kan redelijk veilig gegeten worden. Tests die naar het gebruik van opiaten kijken, reageren ook op het gegeten hebben van maanzaad.
Maanzaad bevat enige concentratie aan dezelfde verdovende stoffen, die ook in andere papaversoorten aanwezig zijn
VOEDINGSWAARDE ANALYSE MAANZAAD
- Eiwit 18.0 gram
- Vet 44.7 gram
- Natrium (mg) 3
- Verzadigd vet 6.8 gram
- Onverzadigd vet 43.0 gram
- Koolhydraten 13.7 gram
- Suikers 0.5 gram
- Vezels 10.0 gram
- Energetische waarde 2323,0 kJ /533 kcal.