Kikkererwten - geschikt voor de graanmolen of vlokkenpletter - 5 kilo

Artikel 14 van 21
€ 11,00 (inclusief btw)

Spelt is een oude graansoort, die weer volop gebruikt wordt in de Nederlandse keuken. Veel mensen kunnen spelt beter verdragen dan tarwe. Of spelt beter voor je darmen is, dan tarwe, is niet wetenschappelijk bewezen. Maar als je het beter ´doet´ op spelt, dan op tarwe, dan is de keuze toch snel gemaakt? Spelt is nét zo veelzijdig in gebruik als tarwe en het is dan ook een goed idee, om eens fijn te variëren.

Je kunt bij ons uiteraard speltmeel en speltbloem kopen. Maar we hebben nu ook de hele speltkorrel in ons assortiment. Je kunt die héél bereiden, maar speltkorrels zijn ook geschikt voor de graanmolen of de graanpletter. Zelf je speltmeel malen is niet alleen heel lekker, maar is ook voordelig.

Héél bereiden

Speltkorrels kun je in hun geheel koken in plaats van rijst. Het fijne van spelt is, dat je het niet snel tot pap kookt, maar dat de korrels een beetje bite houden. Te gebruiken in bijvoorbeeld risotto´s, stoofschotels en salades. Ook is het lekker om een handje speltkorrels mee te koken in (maaltijd)soepen.

Algemene bereidingswijze van de hele korrel:

Spoel de korrels goed af en zet ze voor een nacht (of dag) in ruim water in de week. Gooi het weekwater weg en zet de korrels met vers water en eventueel zout op het vuur. Breng aan de kook en laat daarna de spelt in circa 25 minuten zachtjes gaar pruttelen. Giet af en stoom droog. Gekookte speltkorrels zijn in de koelkast circa 4 dagen houdbaar.

In de graanmolen

Natuurlijk zijn de korrels ook prima geschikt om er zelf meel van te malen in de graanmolen. Je maalt het lekker fijn op stand 1 van de Mockmill molen. Daarna kun je het speltmeel gebruiken voor het bakken van bijvoorbeeld brood, eierkoeken, muffins, pannenkoeken, pizzabodems enzovoorts. 

In de graanpletter

Van speltkorrels kun je in de graanpletter heel gemakkelijk vlokken maken. Speltvlokken zijn een mooie variatie op de meer bekende havervlokken. Je kunt met de verse vlokken heel eenvoudig je eigen muesli samenstellen. En natuurlijk kun je met speltvlokken ook lekkere ontbijtpap koken, of het een nacht in de koelkast zetten voor overnight pap. 

Idee voor overnight speltpap: Neem 50 gram speltvlokken en zet die te week in 200 ml melk (of half melk, half appelsap). Roer er een halve geraspte appel en wat geraspte citroenschil door. Zet een nacht in de koelkast. Maak je overnight speltpap eventueel af met een handje geroosterde noten, een snuf kaneel en een schepje honing.

Idee voor warme ontbijtpap: Neem 60 gram vlokken per persoon. Dit kunnen speltvlokken zijn, maar je kunt ook een mengsel nemen van bijvoorbeeld gelijke delen tarwevlokken, roggevlokken, speltvlokken enzovoorts. Voeg 120 gr water toe. Doe er bij wat je lekker vindt: een handje blauwe bessen, een handje rozijnen, blokjes appel, gehakte noten of wat dan ook. Een snufje Keltisch zeezout en/of een snuf kaneel is ook heel lekker. Breng aan de kook en laat circa 6 tot 8 minuten zachtjes gaar pruttelen.

Inhoud: 5 kilo

Bewaartip: Leg de korrels eerst 24 tot 48 uur in de vriezer en bewaar ze daarna in een goed afgesloten emmer, pot, blik. 

Speltkorrels zijn bij ons verkrijgbaar per kilo of per 5 kilo.

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf u dan hier in...

Blog

Lees achtergrond informatie, het verhaal achter de producten, handige tips en gebruiksaanwijzingen op de blog 'Eenvoudig Leven'

© 2015 - 2024 Eenvoudig Leven Shop | sitemap | rss