Kikkererwten - ook geschikt voor de graanmolen - 1 kilo
OverzichtGedroogde kikkererwten • Geen graan, maar een peulvrucht, die geschikt is om te malen in de graanmolen. Zet de Mockmill graanmolen op stand 3 tot 5. Kikkererwtenmeel heeft een wat nootachtige smaak en een hoog eiwitgehalte. Vervang eens 10% van je meel/bloem door kikkererwtenmeel bij het bakken van je brood! Kikkererwtenmeel is van nature glutenvrij. Zelf kikkererwtenmeel malen is heel voordelig!
Met kikkererwtenmeel kun je bijvoorbeeld pannenkoeken of muffins bakken. Het wordt ook veel gebruikt in de Indiase keuken.
Maar natuurlijk zijn kikkererwten ook geschikt om te koken en om er bijvoorbeeld humus van te maken.
Algemene bereidingswijze:
Was de kikkererwten goed. Zet ze in ruim water (drie keer het volume aan erwten) in de week. Laat ze 8 tot 12 uur weken. Kook ze in 45 tot 60 minuten gaar. Als je zout gebruikt, voeg dat dan op het einde van de kooktijd pas toe. Wil je de kikkererwten pureren voor bijvoorbeeld humus? Kook de erwten dan nog wat langer (circa anderhalf uur) totdat ze helemaal gaar zijn. Je kunt ze dan heel gemakkelijk pureren.
Twee heerlijke recepten met kikkererwten uit ´Recepten uit de keuken van de Enschedese sjoel´:
Falafel en hummus
Ingrediënten: (voor 20 balletjes falafel en een bakje saus)
500 gr gedroogde kikkererwten, 2 tl gemalen komijn, 6 knoflooktenen, 1 bosje koriander, 1 bosje platte peterselie, peper en zout, 0,5 tl baksoda, 1 el bloem, olie om te frituren. Voor de hummus: 250 gr gare kikkererwten (uitgelekt), 1-2 knoflooktenen, sap van 0,5 citroen, 3-4 el olijfolie, 2 el sesamzaad, 1-2 el gemalen komijn, 1-2 el gemalen koriander, 1-2 tl cayennepeper, peper en zout.
Bereiding: laat de kikkererwten zeker 12 uur in ruim water weken. Giet ze af. Maal de geweekte kikkererwten, de knoflooktenen, het komijnpoeder en de verse kruiden fijn. Voeg peper en zout naar smaak toe. Los de baksoda en de bloem op in 120 ml water. Roer dit door het kikkererwtenmengsel. Vorm 20 balletjes van het kikkererwtendeeg. Druk ze iets plat. Frituur ze goudbruin en knapperig in hete olie (180 gr). Pureer alle ingrediënten voor de hummus met een staafmixer of blender. Voeg eventueel wat kookvocht toe: het moet een dik vloeibare saus worden. Breng op smaak met zout en peper en eventueel extra citroensap. Serveer de falafel in een pitabroodje met sla, tomaten, olijven en zoetzure bietjes of schijfjes wortel en hummus.
Kan sporen van GLUTEN bevatten