Kruiden - Nigellazaad - zwarte komijn - 80 gram
Nigellazaad is het zaad van de Nigella Sativa, ook wel nootmuskaatbloem genoemd. Nigellazaad komt je onder allerlei benamingen tegen. Soms zijn die namen enigszins misleidend. Zo wordt het ook wel ´zwarte komijn´ genoemd, maar het heeft niets met gewone komijn van doen.
Nigellazaad wordt gebruikt als versiering en als smaakmaker. Als versiering kennen we het vooral bij het maken van Turks brood of naanbrood. Je bestrooit er eenvoudig het deeg mee.
Als smaakmaker voeg je het toe aan Oosterse vleesgerechten en chutneys. De nootmuskaatachtige smaak wordt krachtiger, als je het zaad kort roostert.
Je kunt de zaadjes overigens ook gebruiken om thee van te trekken.
Nigellazaad wordt al sinds de Oudheid ook medicinaal gebruikt, onder andere bij koorts, hoge bloeddruk en haaruitval. De geneeskracht is tegenwoordig officieel erkend. Het wordt in de Natuurgeneeskunde ingezet tegen kanker en diabetes.
Voedingswaarde per 100 gram:
Energie | 2370,18 kJ |
Energie | 566 kcal |
Vetten | 38 gram |
waarvan verzadigde vetzuren | 7 gram |
Koolhydraten | 35 gram |
waarvan suikers | 0 gram |
Eiwitten | 21 gram |
Vezels | 0 gram |
Zout | 0 gram |