Boekweitgrutten - 500 gram
Van boekweitgrutten kook je ouderwetse grutjespap. Traditioneel met karnemelk en dan serveren met stroop en boter. Het recept gaat als volgt:
80 gram boekweitgrutten
een snuf zout
1 liter karnemelk
Doe de grutten en het zout in een pan. Giet er ongeveer een dl karnemelk bij en vermeng alles goed. Giet de rest van de karnemelk erbij en breng het al roerend aan de kook. Lekker met boter/suiker/stroop.
Variatie: deze pap kan ook met melk gemaakt worden.
Nog zo´n ouderwets recept: gebakken grutjes. Laat de pap hiervoor afkoelen en snijd er plakken van. Wentel de plakken door bloem en bak ze in roomboter aan beide zijden bruin.
Maar behalve deze ouderwetse bereidingen, zijn boekweitgrutten ook leuk en lekker als topping van brood. Zo´n mooie bol brood, bestrooid met grutjes, ziet er zo ambachtelijk uit! Het geeft een specifieke smaak aan je brood.