Kefir - Starter - Melkkefir - 1 gram

Artikel 3 van 4
€ 14,99 (inclusief btw)

Kefirko Starter - Melk Kefir Korrels - 1gram

Voor de bereiding van melk kefir heb je zogenaamde kefirkorrels nodig. Deze korrels maak je door de gedroogde biologische melk-kefirkorrels uit het zakje te activeren. 1 gram biologische melk-kefirkorrels maakt tot 6 gram verse melkkefirkorrels, die heel lang mee gaan, om steeds nieuwe melkkefir te maken. Alle korrels worden geleverd met activerings-/verzorgingsinstructies en een kefirrecept.

Hoe activeer je de gedroogde korrels? 

  • Doe de korrels in een glazen pot, of (nog beter) een Kefirko kefirmaker.
  • Giet er 100 ml melk bij. Het beste is rauwe melk of biologische volle melk.
  • Roer
  • Leg het deksel los op de pot. Als je de Kefirko kefirpot gebruikt, draai je het doorzichtige deksel een beetje open.
  • Zet de pot 24 uur op het aanrecht.
  • Na 24 uur giet je de inhoud van de pot door een fijnmazig zeefje. De korreltjes (in het begin zijn het meer velletjes/stukjs) die je in het zeefje opvangt, spoel je voorzichtig af met lauw water (niet te heet!)

Herhaal de laatste stap 7 tot 14 dagen, totdat je merkt dat de korrels actief zijn en de melk in kefir fermenteert. Je korrels zijn nu klaar voor gebruik. Je hebt genoeg korrels om van 600 ml melk kefir te maken.

Hoe maak je melkkefir van geactiveerde korrels? 

  1. Doe de korrels in een glazen pot of in een Kefirko kefirmaker.
  2. Doe er 600 ml melk bij. Zorg dat er lucht uit de pot kan ontsnappen. Als je de kefirmaker gebruikt, draai je hiervoor het doorzichtige deksel een stukje open. Laat de pot 24 tot 48 uur op het aanrecht staan.
  3. Giet de inhoud van de pot door een zeef. Bij gebruik van een kefirmaker gebruik je de ingebouwde zeef in het gekleurde deksel. Het zeefdeksel heeft een fijne en een wat grovere kant. Gebruik bij melkkefir de fijne kant. Voordat je de kefir gaat afgieten druk je het meegeleverde spateltje in de opening van het zeefdeksel. Bij het afgieten draai je het spateltje rond. Hiermee scheid je gemakkelijk de korrels van de kefir. De korrels blijven achter in de pot en zijn en zijn weer klaar voor gebruik. Je hoeft deze geactiveerde melkkefirkorrels niet meer te spoelen! Je zult merken, dat de hoeveelheid korrels langzaam gaat groeien.

Als je meer korrels hebt, kun je ook méér melkkefir in één keer maken. Je kunt natuurlijk.ook een deel van de korrels weggeven.

De melkkefir is gekoeld het lekkerst. Het kan puur gedronken worden, maar ook gemengd met vruchtensap/siroop. Van melkkefir kun je ook hangop maken (uit laten lekken in kaasdoek). Van de hangop maak je weer eenvoudig room(kruiden)kaas. Melkkefir is ook heerlijk in smoothies.

Voor het opstarten van de korrels is koemelk nodig. Zijn de korrels eenmaal geactiveerd, dan kun je eventueel ook schapenmelk of geitenmelk gebruiken om melkkefir te maken. 

Wanneer is het ideale moment van de dag om melkkefir te drinken?

Vergeet niet dat melkkefir, net als ander gefermenteerd voedsel, een gezonde toevoeging aan je dieet kan zijn. Het bevat probiotica, goede bacteriën die de spijsvertering en het immuunsysteem bevorderen. Maar net als elk ander voedsel is het belangrijk om melkkefir met mate en als onderdeel van een evenwichtig dieet te consumeren.

Terwijl sommige mensen het liever als onderdeel van hun ontbijt eten, kunnen anderen het als tussendoortje of als maaltijd later op de dag nuttigen. Het optimale moment om melkkefir te nemen is uiteindelijk wanneer je er zin in hebt en wanneer het past in je dagelijkse schema.

Is het beter om het zonder voedsel te nuttigen?

Sommige mensen voelen zich energieker en frisser als ze het 's ochtends als eerste op een lege maag drinken, terwijl het voor andere mensen moeilijk kan zijn om dat te doen.

In het algemeen is het cruciaal om naar je lichaam te luisteren en de momenten van de dag te kiezen die bij je passen. Sommige mensen ontdekken misschien dat ze zich beter voelen als ze melkkefir eerder op de dag bij het ontbijt drinken, terwijl anderen het liever als een op zichzelf staande drank drinken, bijvoorbeeld na het sporten.

Melkkefir drinken vlak voor het slapen gaan

Er is geen hard bewijs dat het drinken van melkkefir voor het slapen gaan slecht voor je is. Het is wel belangrijk om na te gaan hoe het je slaap kan beïnvloeden. Sommige mensen vinden dat zuivelproducten vlak voor het slapen gaan darmklachten kunnen veroorzaken of hun slaap kunnen verstoren, terwijl anderen geen negatieve effecten ondervinden.

In het algemeen is het een goed idee om veel voedsel of vloeistoffen vlak voor het slapengaan te vermijden. Als u besluit melkkefir te drinken voor het slapengaan, is het een goed idee om langzaam te beginnen en te kijken hoe uw lichaam reageert. Als u merkt dat het geen invloed heeft op uw slaap of spijsvertering, kunt u het wellicht opnemen in uw ritueel voor het slapen gaan.

Tot slot kunnen we niet beweren dat een bepaald moment van de dag het beste is om melkkefir te drinken. Als u niet zeker weet welke optie het beste voor u is, kunt u proberen melkkefir op verschillende momenten van de dag te drinken om te zien welke keuze voor u ideaal is.

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf u dan hier in...

Blog

Lees achtergrond informatie, het verhaal achter de producten, handige tips en gebruiksaanwijzingen op de blog 'Eenvoudig Leven'

© 2015 - 2024 Eenvoudig Leven Shop | sitemap | rss