Kefir - Starter - Waterkefir - 5 gram
Kefirko Starter Waterkefir korrels - 5gr.
Waterkefir is een gefermenteerde drank, boordevol probiotica en andere gezonde ingrediënten. Kefir wordt gemaakt door speciale herbruikbare levende culturen (´kefirkorrels´) in water en suikeroplossing te laten fermenteren gedurende ongeveer 48 uur. Kefir helpt je immuunsysteem te versterken, verbetert je spijsvertering, helpt je cholesterol te reguleren, en heeft andere talrijke gunstige effecten
Hoe activeer je waterkefirkorrels
- Los 30 g suiker op in 300 ml water en voeg de gedroogde kefirkorrels toe + een snuifje bakingsoda.
- Laat 2 dagen gisten.
- Zeef en gooi het water weg.
- Herhaal stap 1-3 een paar keer tot je activiteit merkt.
Wanneer je kefirkorrels probeert te activeren, is het belangrijk om hun groei te stimuleren. Voeg daarom tijdens deze eerste stappen wat ongeraffineerde bruine suiker toe. U kunt 25 g witte en 5 g bruine suiker gebruiken tijdens de activering. Het is belangrijk om tijdens het activeringsproces van de korrels tenminste een deel suiker te gebruiken dat rijk is aan mineralen. Later moet u misschien de hoeveelheid mineralen verminderen door witte suiker te gebruiken, vooral als uw granen papperig worden. Dat wijst op overmineralisatie
Hoe maak je water kefir?
STAP 1: Doe de waterkefirkorrels in de pot en vul deze met vers, niet-gechloreerd en niet-gefilterd water. Voeg suiker en gedroogd fruit toe (optioneel).
STAP 2: Open het bovenste deksel van de pot enigszins om de luchtstroom toe te laten die nodig is voor de fermentatie. Laat het ongeveer 1-2 dagen op kamertemperatuur staan.
STAP 3: Wanneer het proces van primaire gisting klaar is (na ongeveer 1-2 dagen). Verwijder het bovenste deksel en zeef de kefir in een glazen pot/fles. De korrels blijven achter in de Kefirko pot.
STAP 4: Nadat de kefir is gezeefd kun je wat vruchtensap toevoegen of vers citrussap uitpersen in de waterkefir. Je kunt de flessen afsluiten en nog een dag laten staan voor de tweede gisting.
Veel beantwoorde vragen:
Wanneer en hoe moet ik meer mineralen aan mijn waterkefir toevoegen?
Kefirkorrels hebben mineralen nodig om te gedijen. Soms zitten er genoeg mineralen in het water dat u gebruikt, andere keren is het nodig ze toe te voegen. Je gebruikt hiervoor bijvoorbeeld een snufje baking soda.
Wanneer moet je mineralen toevoegen?
Dit doe je tijdens de activering van de kefirkorrels,
Wanneer weet ik dat mijn korrels niet groeien?
- als de kefir niet binnen 48 uur fermenteert.
- als de hoeveelheid korrels minder wordt.
- als de korrels kleiner worden.
Welke mineralen kan ik toevoegen?
- Zuiveringszout - minder dan een theelepel.
- Melasse - minder dan een theelepel.
- Ongeraffineerde suiker - om een deel van de witte suiker te vervangen.
Geen bubbels in mijn waterkefir. Wat moet ik doen?
Eerst moet je uitzoeken waarom kefir geen bubbels heeft, daarna ga je kijken of je iets kunt doen om de hoeveelheid bubbels in je drank te vergroten.
Misschien zijn je korrels nog niet actief. Soms, vooral als we net begonnen zijn met de bereiding van kefir, hebben de korrels wat tijd nodig om volledig actief te worden. Dit gebeurt door de korrels regelmatig te voeden met de juiste verhouding suiker : water. Misschien gebruik je teveel water. Het beste is om ongeveer 30 g kefirkorrels te gebruiken voor 300 ml water en suikeroplossing. Een lage omgevingstemperatuur of een te korte fermentatietijd zijn beide redenen dat je kefir niet genoeg belletjes produceert. In de winter kan het tot 4 dagen duren om waterkefir te fermenteren. Als je alle redenen hebt overwogen waarom je kefir niet bruist, zijn er nog enkele andere dingen die je kunt doen:
- Voed je korrels regelmatig. Een goede routine maakt korrels actiever. Dit betekent ook dat ze meer belletjes produceren.
- Sluit het deksel. Dit voorkomt luchtstroming, waardoor er geen gas uit kan komen tijdens de gisting. Pas op voor glasexplosie als je langer dan 48 uur gist.
- Langere gisting. Als u van een meer zure, minder zoete smaak van kefir houdt, kunt u het langer laten gisten. Dit zal ook de vorming van belletjes bevorderen.
- Tweede fermentatie. Dit is het deel van het proces waar je de bubbelvorming nog kunt vergroten. Meestal door verse sappen en/of fruit toe te voegen aan de gezeefde kefir. Houd et deksel gesloten tijdens de tweede gisting.