Gerstekorrels - gepelde gerst - gort - 500 gram

Artikel 10 van 19
€ 1,75 (inclusief btw)

Gerstekorrels zijn hele korrels gerst, die gereinigd, ontvliest en gepeld zijn. Je komt deze korrels ook wel tegen onder de naam gort of parelgort. (alhoewel bij parelgort de vliesjes wat verder weggeslepen en de korrels daardoor wat ronder zijn).

Gerst, of gort, was vroeger zo´n beetje het meest gewone basisvoedsel. Later werd het verdrongen door onder andere rijst. Je zou het een vergeten graan kunnen noemen. Gerst is heel gezond en bevat veel mineralen, zoals mangaan (voor energie en sterke botten) en selenium (om het immuunsysteem te versterken). Het is ook rijk aan vitamine B6. Natuurlijk bevat gerst enorm veel vezels. De glycemische index is laag, zodat je bloesuikerspiegel stabiel blijft en je je na het eten van gerst lang verzadigd voelt.

Gerstekorrels zijn op veel manieren te gebruiken:

Je kunt er bijvoorbeeld (ontbijt)pap van koken. Gerstepap is heerlijk als een voedzaam ontbijt. Doordat je de hele korrels gebruikt, maak je dus een volkorenpap met veel nuttige vitaminen en mineralen. Neem 50 gram gerstekorrels en 250 ml melk per persoon. Breng het aan de kook en laat het op laag vuur in een uur zachtjes gaar sudderen.  Let op, dat de pap niet aanbrandt. Als hij dreigt droog te koken, doe je er wat water of melk bij. Je kunt de kooktijd verkorten door de melk met gerstekorrels ´s avonds vast in de koelkast te zetten en op deze manier de korrels te weken. Gerstepap is lekker met bijvoorbeeld honing, dadels, kaneel, bessen, klontje boter enzovoorts.

Ook de ouderwetse karnemelkse gortepap maak je met gerst. Breng hiervoor 1 liter karnemelk aan de kook en voeg 125 gram gerstekorrels toe. Laat de gerst 30 minuten zachtjes pruttelen. Neem 20 gram tarwebloem (een eetlepel met een kop erop) en roer dit met een beetje water tot een papje. Giet het papje bij de gerst en laat alles nog 10 minuten zachtjes koken, totdat de bloem gaar is. Karnemelkse gortepap is zowel warm als koud lekker en wordt van oudsher gezoet met een lepel stroop.

Gekookte gerstekorrels zijn een lekkere aanvulling in (maaltijd) salades. Kook hiervoor de gerstekorrels in ruim water en een snufje zout gaar. Laat ze uitlekken en afkoelen. Je kunt eventueel een wat grotere hoeveelheid koken en de afgekoelde gerst in de koelkast of vriezer bewaren voor later gebruik. 

Gerstekorrels kun je ook bereiden als ricotto. Neem voor 4 personen 250 gram gerstekorrels en houd ongeveer 700 ml water of bouillon aan. Hoe ga je te werk? Verwarm een scheutje olijfolie in een diepe koekenpan/hapjespan en bak hierin de groenten die je lekker vindt een beetje aan. Denk aan bijvoorbeeld ui, knoflook, paddenstoelen, courgette enzovoors. Als de groenten glazig gebakken zijn, voeg je de gerstekorrels toe en die bak je een paar minuten mee. Voeg het water of de bouillon toe en zout/kruiden. Als je water gebruikt, voeg dan zout en kruiden naar smaak toe. Kook tot de gerst gaar is. (de kooktijd is ongeveer een half uur).Let op, dat het niet droogkookt! Serveer met een klontje boter, geraspte parmezaanse kaas, peterselie, handje noten, of wat je maar lekker vindt.

Iets totaal anders: je kunt van gerstkorrels ook gerstthee maken! Gerstthee wordt onder andere in Korea en Japan gedronken. Gerstthee zit bomvol goede voedingsstoffen. De thee is zowel warm als koud te drinken. Hij is verfrissend en smaakt licht bitter. Je kunt de thee ook inzetten als detoxdrank. Hoe maak je het? Neem 50 tot 100 gram gerstekorrels (hoe meer je neemt, des te sterker wordt de thee). Rooster de gerstekorrels in een koekenpan tot ze goudbruin, maar niet verbrand zijn. Doe de geroosterde gerst samen met 2 liter water in een pan. Breng aan de kook en laat het 10 minuten pruttelen. Giet alles door een zeef in een theepot en geniet. Zoet eventueel met honing. Wil je de thee liever koud drinken? Giet hem dan in een fles en bewaar de afgekoelde thee in de koelkast. De gekookte gerstekorrels hoef je trouwens niet weg te gooien. Bewaar deze in de koelkast en gebruik ze bij het ontbijt of (met een korreltje zout erover) in een salade.

Ga lekker experimenteren met gerst! Kijk voor ideeën ook eens bij recepten uit de Scandinavische keuken. In Scandinavië is gerst of gort veel algemener.

Natuurlijk kun je de gerstekorrels ook tot gerstemeel malen in je graanmolen. Of je maakt er vlokken mee in je vlokkenmolen/graanpletter. De toepassingen voor gerstemeel zijn zo ongeveer eindeloos en gerstevlokken zijn geweldig in je (ontbijt)pap, in koekjes of in brood. Overigens hebben wij ook gerstemeel in ons assortiment.

Gerstekorrels hebben we in pakjes van 500 gram en van 1 kilo. Onze gerstekorrels zijn afkomstig uit de EU. Bewaar gerst in een goed afgesloten (glazen) pot of in een emmertje. Het trekt vocht aan en kan dan gaan schimmelen.

De voedingswaarde:

vocht: < 13 %
koolhydraten: ± 77,0 %
waarvan suikers ± 0,0 %
eiwit: ± 8,0 %
vet: ± 1,2 %
waarvan verzadigd ± 0,5 %
natrium ± 9 mg/100 gram
voedingsvezel ± 3 %
energie 1461 kJ (349 kcal) / 100 gram

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf u dan hier in...

Blog

Lees achtergrond informatie, het verhaal achter de producten, handige tips en gebruiksaanwijzingen op de blog 'Eenvoudig Leven'

© 2015 - 2024 Eenvoudig Leven Shop | sitemap | rss