Griesmeel - Vruchtengriesmeel - 250 gram
Griesmeel is een gemalen tarwe maar soms wordt ook spelt, mais of rijst gebruikt. Het maalsel wordt grof gefilterd en gepoetst, dat is gereinigd met de speciaal ontwikkelde griesmeelpoetsmachines. De zemelen worden door een blaastechniek gescheiden zodat het griesmeel over houden. Griesmeel of griezen worden wel geleverd in de volgende groottes grof, middelfijn en fijn. In Europa kennen we de griesmeel die vooral in het Noordwesten wordt gegeten en de Middellandse Zee variant. Deze laatste wordt komt van de durum en is daarom geler van kleur. Griesmeel komt van het Duitse woord Grießmehl dat ook wel grofkorrelig betekent. Griesmeel wordt door ons vooral voor pap en pudding gebruikt, oer Hollandse producten die overigens in heel Noordwest-Europa worden gegeten. De Scandinaviërs doen er graag besjes bij. Wij Nederlanders eten het soms met gemalen amandelen. Niet zo bekend zijn recepten waarbij de resten griesmeelpudding in plakjes worden gesneden en in de pan worden gebakken. Dit wordt dan gegeten met een zoete garnering van stroop of bessensaus.