Suiker - Basterdsuiker - Geel - 500 gram
OverzichtGele basterdsuiker heeft een milde karamelsmaak en een iets kleverige textuur. Een specifieke toepassing waarin deze suiker echt tot zijn recht komt, is het bakken van appeltaart.
🔸 Waarom in appeltaart?
Smaak: Gele basterdsuiker geeft een warme, licht karamelachtige zoetheid die perfect samengaat met appels en kaneel.
Structuur: Het helpt de vulling licht te binden en vochtig te houden, zonder te overheersen zoals donkere basterdsuiker zou doen.
🔸 Andere toepassingen:
Cakebeslag (zoals boterkoek of kruidcake)
Stroopwafels of gevulde koeken
Poffert of broeder (traditionele Hollandse stoomcakes)
Crumbles (als topping)
🍎 Recept: Hollandse Appeltaart met gele basterdsuiker
📋 Ingrediënten
Voor het deeg:
300 g bloem
175 g koude roomboter (in blokjes)
150 g gele basterdsuiker
1 ei
Snufje zout
Voor de vulling:
5 stevige appels (Goudreinetten of Elstar) of de Eenvoudig Leven appeltaartvulling
75 g gele basterdsuiker
2 tl kaneel
50 g rozijnen (optioneel, geweekt in warm water of rum)
2 el paneermeel (tegen natte bodem)
🧑🍳 Bereidingswijze
Deeg maken:
Meng bloem, zout en suiker. Voeg boter toe, wrijf kruimelig. Voeg ei toe, kneed tot samenhangend deeg. Laat 30 min rusten in koelkast.Vulling maken:
Schil en snijd appels. Meng met kaneel, suiker en eventueel rozijnen.Taart vormen:
Oven op 175°C voorverwarmen. Vet springvorm (24 cm) in.
Bekleed bodem en zijkant met 2/3 van het deeg. Prik gaatjes.
Strooi paneermeel, voeg de vulling toe.Afwerking:
Maak raster van resterend deeg. Bestrijk met ei (optioneel).Bakken:
60-70 minuten in oven, tot goudbruin. Laat afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
🍽️ Tip: Serveer met slagroom of een bolletje vanille-ijs.