Tarwevlokken - 1000 gram
Tarwevlokken zijn gestoomde, platgewalste tarwekorrels. Het voordeel van vlokken boven de hele korrel is, dat de voedingsstoffen gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen.
Tarwevlokken zijn zeer veelzijdig in gebruik. Enkele toepassingen:
* Als topping op je zelfgebakken brood: bevochtig het deeg na het vormen met water en bestrooi royaal met de vlokken. Daarna laten narijzen en afbakken.
* Als pap: kook de vlokken 20 minuten zachtjes in water en/of melk. Laat de vlokken daarna nog 10 minuten wellen. Maak de pap af met wat je lekker vindt (honing, noten, lijnzaad, suiker, klontje boter, rozijnen, geraspte appel enzovoorts)
* Als onderdeel van je zelfgemaakte muesli. Maak nu muesli met de ingrediënten die jij lekker vindt. En laat suiker en andere overbodige ingrediënten achterwege. (denk bij ingrediënten bijvoorbeeld aan: boekweitvlokken, havervlokken, lijnzaad, sesamzaad, pompoenpitten, rozijnen, noten, gedroogd fruit, zemelen)
* Samen met aardbeien over/door de kwark of yoghurt voor een lekker fris ontbijt, of gezond tussendoortje
* Als onderdeel van je zelfgemaakte granola. Zie onderstaand recept.
Recept granola:
Ingrediënten voor een grote pot vol!
250 gr vlokken, bijvoorbeeld tarwevlokken, havervlokken, boekweitvlokken of een combinatie hiervan
125 gr rauwe noten (dus: ongebrand, ongezouten; bijvoorbeeld hazelnoten en walnoten)
50 gr pompoenpitten
50 gr zonnebloempitten
2 el sesamzaad
1 el lijnzaad
snuf zout
½ el kaneel
2 el kokosolie
6 el honing
gedroogd fruit naar smaak, bijvoorbeeld cranberrys, appel, krenten.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spreid er de havervlokken, noten, pitten en zaden over uit. Bestrooi alles met het zout en de kaneel. Laat in een pannetje de kokosolie smelten. Roer er de honing door. Lepel het olie-honing-mengsel over de vlokken, pitten en zaden. Schuif de plaat in het midden van de warme oven. Rooster alles in ongeveer 20 minuten mooi bruin. Schep het mengsel tussentijds een keer of drie goed door elkaar. Laat de granola volledig afkoelen. Schep er het gedroogd fruit doorheen. Luchtdicht bewaren in bijvoorbeeld een weckpot. Granola is heerlijk door yoghurt of kwark als ontbijt. Eventueel met vers fruit erbij. Maar een bakje of handje granola doet het ook perfect als lekker voedzaam tussendoortje!